2012-05-20

NAMNSDAGSBLOMMOR OCH RECEPT



Idag på morgonen blev jag uppvaktad med vackra rosor av make och son. De hade uppmärksammat att det var min namnsdag idag! Tjugo stycken vita rosor, otroligt vackra! Tusen tack!!!


Jag har fått önskemål om att lägga ut receptet på kolapajen så här kommer det. Den är väldigt mastig så en paj räcker till många personer, säkert tolv skulle jag tro.

Pajskal
100g smör
3dl vetemjöl
3msk socker
3msk vatten

Kolafyllning
2dl vispgrädde
2dl socker
2dl ljus sirap
2tsk vaniljsocker
1tsk salt
100g smör

Chokladtäcke
150g mörk choklad av fin kvalitet
1,5dl vispgrädde
1msk socker
50g smör

Sätt ugnen på 200g. Blanda ingredienserna till pajskalet i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut den i pajformen och förgrädda sedan pajskalet i ugnen i 10-15min.

Häll i alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och koka på svag värme tills den tjocknat till och klarar kulprovet (behöver inte bli en hård kula bara du kan forma ihop den lite). Dela smöret i mindre bitar (med en ren kniv, inte en du nyss hackat vitlök med!) och rör ner det i smeten. Låt svalna lite och häll sedan ned det i pajskalet. Ställ svalt.

Häll i grädde, hackad mörk choklad och socker i en kastrull och värm på samtidigt som du vispar så chokladen smälter. När smeten kokat upp tar du snabbt av kastrullen från plattan och rör ner smöret så krämen blir blank och fin. Låt svalna och bred sedan över den över pajen och ställ den åter svalt i minst en timme innan servering. Det går utmärkt att göra pajen dagen innan då den nästan blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
Servera med lättvispad grädde alternativt lite lingongrädde.

Återkom gärna och berätta hur den blev!


Nu ska vi snart åka iväg och fira Maltes farbror på födelsedagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar